Mezi „suché obce“ patří i Sedlec-Prčice

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANSKO – Pokud se majitelé rodinných domů v katastrálních územích Bolechovice, Dvorce u Sedlce, Měšetice, Přestavlky a Boletín rozhodnou využít dotačního programu „Dešťovka II“, mají oproti jiným územím velkou výhodu. Všechny tyto vesnice na Sedlecko-Prčicku jsou totiž na seznamu tzv. suchých obcí a mohou žádat o dotaci na systém pro využití srážkové vody pouze pro zálivku zahrady bez nutnosti napojení na rozvody v domě.

Zájemci o dotaci v ostatních obcích, které nejsou na výše uvedeném seznamu, dostanou dotaci pouze v případě, že srážkovou vodu využijí minimálně také pro splachování WC. Ten nejjednodušší systém využívající dešťovou vodu jen na zálivku zahrady bude opět dotován částkou až 55 tisíc korun a bude podporován jen u stávajících domů v oblastech výrazně postižených suchem.

Dotace na druhý, kombinovaný systém, který využívá srážkovou vodu nejen na zalévání zahrady, ale i ke splachování toalety je určen stavebníkům a majitelům domů již po celé ČR. V něm může dotace dosáhnout maximální výše 65 tisíc korun. Stejně tak třetí varianta dotace na systém na recyklaci přečištěné odpadní vody s využitím srážkové vody či bez je plošně bez omezení a může se vyšplhat až 105 tisíc korun.

Krok za krokem k získání dotace