V Županovicích a na Živohošti jsou řasy

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Začátkem tohoto týdne, konkrétně v pondělí, proběhlo ze strany hygieniků další kolo plánovaných kontrol kvality vod v přírodních koupalištích. Přestože v minulých dnech panovalo horké počasí a mnohde bylo dosahováno tropických teplot, až na ojedinělé výjimky, zůstává kvality vody na velice dobré úrovni.

„Určitá obava panovala u lokalit situovaných na březích vodní nádrže Orlík, kde byly v posledních čtrnácti dnech zjištěny vyšší obsahy sinic a chlorofylu, a voda byla hodnocena stupněm tři. V současné době jsme podle výsledků rozborů a vizuálního zhodnocení přímo na místě zhodnotily kvalitu vody stupněm dva,“ uvedl Luboš Mandík, vedoucí oddělení obecné a komunální hygieny územního pracoviště Příbram.

Oproti Orlíku však došlo k mírnému zhoršení kvality vody na dvou koupacích místech vodní nádrže Slapy, a to konkrétně v Županovicích a na Živohošti. Zvýšený nárůst fytoplanktonu způsobit zhoršení průhlednosti a kvality vody byla oproti stavu před dvěma týdny označena stupněm dva. „Na rozdíl od lokalit na Orlíku podstatnou část fytoplanktonu na Slapech tvoří řasy. Na ostatních lokalitách Slapské přehradní nádrže je kvalita vody nadále klasifikována stupně jedna,“ dodal ve zprávě Luboš Mandík.