Hlavní tahák Rosy 2017: Laura a její tygři

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – V novodobé historii města se v Sedlčanech pravidelně v červnu konají tradiční Městské slavnosti Rosa. Slavnosti připomínají smyšlené vítězství Sedlčanských nad Žižkou v roce 1420 a svým názvem navazují na oslavy konané v Sedlčanech v 18. století, i když s původními církevními slavnostmi nemají pranic společného. Ty původní byly tehdejší vrchností v roce 1789 nazvány „fraškou“ a zrušeny. Po obnovení slavností Rosa na počátku devadesátých let minulého století  týdeníkem Sedlčanský kraj se zprvu z původní oslavy dochoval alespoň krojovaný průvod na Cihelný vrch.

Posléze se historický ráz vytratil úplně a ani letos tomu nebude jinak.  Na ty letošní pamatuje městský rozpočet částkou 410 tisíc korun a konají se ve dnech 23. až 25. června, přičemž hlavní program proběhne na náměstí TGM v pátek 23. června. Pokud nahlédneme do letošního pátečního programu, tak ani letos nijak nevybočí ze své zaběhlé programové koncepce.  Až do sedmé hodiny večerní si vystačí s regionálními zájmovými skupinami. Ať už je to hodinový blok žáků ZUŠ, koncert Patrika Stoupy a jeho kapely, či historický šerm v podání sedlčanské skupiny Corpus Bellatores.

Po nezbytném oficiálním zahájení slavností starostou města bude pódium necelé dvě hodiny patřit hudebníkům Blue Orchestra, jehož patronem je ZUŠ Sedlčany a jehož věhlas už dávno překročil hranice nejen regionu. Krátce na to nastoupí na pódium v bílých košilích, v černých kalhotách, brýlích i kravatách sedmička hudebníků české originální kapely, která si za víc jak třicet své let existence vytvořila jedinečný a nenapodobitelný styl. A s nimi samozřejmě také Laura, tou je momentálně od srpna 2014 Lucie Bakešová.

Ani letos nebude chybět několikaminutový noční ohňostroj, jeho první záblesky by se na ztemnělé obloze měly objevit hodinu před půlnocí.  Pak už pódium bude patřit českobudějovické rock-bigbítové kapele Jiří Schelinger Memory Band. Jak už název napovídá, jedná se o skupinu, jenž připomíná známé hity jedné z předních postav československé pop-rockové historie: Jiřího Schelingera. Jeho život ukončila v pouhých třiceti létech nešťastná náhoda a jehož smrt doprovázela v 80. létech po jeho skoku z mostu do Dunaje řada spekulací.

Slavnosti pokračují v sobotu 24. a v neděli 25. června dalším doprovodným programem, ten letos nabídne závody dračích lodí na sedlčanské přehradě, fotbalová klání hned na dvou hřištích, tradiční soutěž svalovců, dětské zábavné dopoledne v kulturním domě, výstavu historických automobilů a motocyklů, křest knihy Sedlčanské paměti ze 17. století v městském muzeu, Mejdan pro faunu v Luční ulici, koncert dechovky v parku, lunapark a mnoho dalšího.

Čtěte také: Rosu 2017 doprovodí řada dalších akcí