Průzkum: když do Prahy, tak radši autem

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

STŘEDNÍ ČECHY – Auto, nebo veřejná doprava? Průzkum ukázal, že Středočeši využívají při cestách do Prahy obojí stejně často. Velmi vyrovnané výsledky mezi veřejnou a individuální dopravou přineslo reprezentativní šetření agentury Median připravované pro projekt Polaď Prahu, v rámci kterého vzniká Plán udržitelné mobility Prahy a okolí. Třikrát až pětkrát týdně zvolí pro cestu do Prahy 16,9 procent Středočechů veřejnou dopravu a 17,8 procent Středočechů osobní automobil nebo motorku. Ze Středočeského kraje dojíždějí do Prahy nejvíce studenti.

„Na základě tohoto výzkumu, který jsme připravili pro projekt Polaď Prahu, můžeme vyvrátit domněnku, že Středočeši při cestě do Prahy využívají hlavně auta místo veřejné dopravy. Výsledky jsou velmi vyrovnané a je z nich vidět, že veřejnou dopravou se do Prahy vyplatí jezdit,“ říká Martin Buchtík z agentury Median, který průzkum vedl. „Musím ale upozornit, že výzkum se nekonal na celém území Středočeského kraje, ale v rámci takzvané metropolitní oblasti, což je okruh cca 15 až 20 kilometrů kolem Prahy, odkud lidé do hlavního města dojíždějí nejčastěji,“ dodal Buchtík.

Výzkum zjišťoval i četnost docházení do Prahy nebo dojíždění na kole. „Pěšky si to ze Středočeského kraje do Prahy namíří třikrát až pětkrát týdně jen 1,1 procento dotazovaných, na kole přijede jen 0,6 procent z nich,“ doplnil Martin Buchtík. Co se však liší, a to statisticky významně, je používání dopravních prostředků jednotlivými skupinami podle pohlaví, věku, vzdělání nebo zaměstnání. Auto či motorku využívají významně častěji muži, respondenti ve věku 30–49 let, lidé s ukončeným středoškolským vzděláním s maturitou nebo vysokou školou a podnikatelé.

Otevřít v plné velikosti ve formátu pdf

Autor/zdroj: Filip Matys,
mluvčí projektu Polaď Prahu