Památník u Slivice hostí tradiční oslavy 74. výročí Dne vítězství

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Oslavy 74. výročí osvobození Československa už tradičně vyvrcholí v sobotu 11. května v areálu Památníku Vítězství u Slivice. Program oslav dopoledne zahájí výstava techniky, výzbroje a výstroje armády ČR, konkrétně 13. dělostřeleckého pluku Jince, hasičského záchranného sboru a klubů vojenské historie.

V poledne zazní u památníku poslední bitvy druhé světové války při příležitosti položení věnců fanfáry souboru svatohorských trubačů a následovat bude dynamická ukázka bojů na Příbramsku. Sobotní odpoledne bude u Slivice patřit dynamickým ukázkám činnosti 13. dělostřeleckého pluku Jince, Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje a Policie ČR.

Akce, kterou pořádá Hornické muzeum Příbram ve spolupráci s obcí Milín, městem Příbram, kluby vojenské historie a dalšími organizacemi už po sedmnácté, připomíná poslední boj druhé světové války v Evropě. Došlo k němu v těchto místech 11. a 12. května roku 1945, tedy fakticky tři dny po podepsání kapitulace nacistickým Německem s platností od půlnoci 8. května 1945.