Velké čarodějnice raději hlaste hasičům

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANSKO – Květen je za dveřmi, a tak na mnoha místech našeho regionu opět s nedělním podvečerem vzplanou menší či větší ohně a vypuknou lidové veselice, známé jako pálení čarodějnic. Neopatrnost při těchto oslavách bohužel každoročně způsobuje požáry a také zranění. Kromě vlastní lidské neopatrnosti hraje rozhodující roli počasí. Sucho a teplo výrazně zvyšují riziko požárů vysušených porostů v přírodním prostředí, stačí např. drobný nedopalek cigarety a dojde k požáru. Za nedodržení zásad požární bezpečnosti a případně způsobení požáru hrozí pokuta až 25 tisíc korun.

„Během loňských ‚čarodějnic‘ zasahovali hasiči u 120 požárů, což je více jak dvojnásobek dlouhodobého denního průměru. Hořely nejčastěji travní a lesní porosty, kontejnery a koše na odpadky. Za těmito požáry stojí v mnoha případech zábavní pyrotechnika, která je během oslav odpalována. Pokud se i vy chystáte ve vaší obci společně oslavit ‚čarodějnice‘, nezapomeňte na povinnosti, které vyplývají ze zákona o požární ochraně. Buďte opatrní a nepodceňujte sílu ohně,“ uvedla k letošnímu pálení čarodějnic Nicole Zaoralová, tisková mluvčí generálního ředitelství HZS ČR.

Pro pálení čarodějnic o Svatojakubské noci navíc platí pro právnické a podnikající fyzické osoby stejná ohlašovací povinnost jako například při pálení odpadu. Nahlášením pálení nedochází k jeho schválení, pálení je pouze evidováno Operačním a informačním střediskem Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. Evidence pálení slouží jen pro možnost ověření místa pálení s možným nahlášením požáru. Ohlásit pálení čarodějnic lze na speciálně vytvořené aplikaci HZS. Hasiči zároveň žádají občany, aby pro nahlašování pálení čarodějnic nepoužívali tísňovou linku 112. Blokování této linky může ohrozit životy těch, kteří naléhavě potřebují pomoc.