Výjezdů hasičů v uplynulém roce ubylo

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Přibližně o třetinu méně výjezdů než v roce 2015 zaznamenali v uplynulém roce 2016 profesionální hasiči ze sedlčanské stanice Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. Konkrétní statistická čísla v období od 1. ledna do 31. prosince 2016 hovoří o 170 výjezdech. V roce 2015 vyjížděli hasiči ze sedlčanské stanice HZS ve stejném časovém období k 252 událostem všeho druhu. Oproti roku 2015 poklesl počet výjezdů k požárům. Těch sedlčanští profesionálové společně s dobrovolnými jednotkami likvidovali v loňském roce celkem 42.

Požár rodinného domu ve Zvíroticích foto: HZS Středočeského kraje

Tím největším, co se týče vzniklé škody, byl listopadový požár rodinného domu ve Zvíroticích, kde se celková škoda vyšplhala na dva a půl milionu korun. Mírně v loňském roce poklesl i počet výjezdů k dopravním nehodám, zatímco v roce 2015 hasiči zasahovali u 59 nehod, v roce 2016 vyjížděli k 48 nehodám. Tou nejtragičtější pak byla nehoda koncem ledna 2016, při níž automobil ve vysoké rychlosti narazil u Sedlčan do stromu. Ve zcela zdemolovaném autě zahynuli dva mladí lidé. Největší procento z celkového počtu výjezdů i nadále připadalo v roce 2016 na zásahy u technických havárií (62).

Nehoda osobního vozu do stromu – foto: HZS Středočeského kraje

V regionálních statistikách není zapomenuto ani na výjezdy jednotek dobrovolných hasičů, s kterými profesionální hasiči úspěšně a úzce spolupracují. Sedlčanská jednotka dobrovolných hasičů si jich v loňském roce připsala 33, jejich kolegové z Petrovic rovnou dvacítku. SDH Sedlec-Prčice má ve statistikách uvedeno 12 výjezdů, SDH Kosova Hora a SDH Krásná Hora shodně deset, SDH Kamýk nad Vltavou devět, SDH Nalžovice sedm, SDH Dublovice a SDH Osečany po pěti. Dobrovolné jednotky z ostatních obcí Sedlčanska pak méně než pět, či vůbec žádný.