Martin Macík dojel v 7. etapě dvanáctý

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Účastníci 39. ročníku Rally Dakar 2017 po zrušené sobotní šesté etapy a nedělním volnu měli v pondělí vyrazit na 622 kilometrů dlouhou sedmou etapu. Protože ale bouřlivé počasí dál sužuje trať závodu, rozhodli se pořadatelé zkrátit délku ostré speciálky z 322 na 161 kilometrů. Liaz sedlčanské stáje Big Shock Racing startoval do narychlo upravené etapy jako čtvrtý v pořadí. Svou pozici si na trati neudržel, přesto z toho bylo v cíli solidní 12. místo.

„Přes 800 km zdoláno a dorazili jsme do Uyuni, kde máme bivak bez asistence, tzv. maratonská etapa. Dnešní etapa nás trochu překvapila, protože byla celá na písku a bahně. Někdy tvrdší ale spíše měkčí, jeli jsme ale na jistotu, žádná divočina, je třeba stále stahovat! Už ale vím jaké výhody má startovat takto vpředu. Obrovský klid, nerozježděná cesta a téměř žádný prach. Až na asi dvacetikilometrovou pasáž, kde se jelo mimo cestu přes velbloudí trávu, jsem si to užil! Ještě teď mě to bolí..,“ okomentoval etapu Martin Macík.

Sedmou etapu vyhrál Rus Sotnikov (Kamaz), druhý dojel Nizozemec Van Genugten, třetí Argentinec Villagra (oba Iveco). O dvě minuty rychlejší jak Macík byl další Čech Kolomý na 11. místě, Loprais skončil v etapě sedmnáctý. V průběžném pořadí se v čele nic nezměnilo, vede Nizozemec De Roy, druhý Rus Sotnikov na něj ztrácí přes dvě minuty, třetí je další Rus Nikolajev, ten má ztrátu šesti minut. Z českých posádek kamionů patří Kolomému 12 místo, Loprais je o příčku níž, Martin Macík figuruje na 15. místě.