Radost z 11. příčky pokazila penalizace

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Třetí etapa Dakaru 2017 zavedla účastníky do argentických hor, v nejvyšším bodě do nadmořské výšky téměř 3800 metrů. Soutěžní kamiony absolvovaly v této etapě celkem 757 kilometrů, z toho 199 ostrých. Martin Macík s liazem ‚Frantou‘ v prvních 77 kilometrech speciálky nabral před 500 kilometrů dlouhým neměřeným přejezdem manko přes 11 minut a figuroval na 16. místě. Po přejezdu absolvovaly kamiony závěrečných 120 ostrých kilometrů. Pátou kontrolou projížděl Liaz s mankem dvanácti minut, v závěru z toho bylo výborné 11. místo.

„Uf! Máme to za sebou. Náročný den, ve který už jsem snad ani nevěřil. První část etapy v rozježděným písku po autech a kamionech, kde jsem měl sevřenou řiť abychom se nezakopali a podařilo se! Druhá pak úplně labužnická, tedy aspoň pro mě,“ liboval si v cíli Martin Macík. Bohužel jeho radost netrvala dlouho, podle posledních informací dostal Macík za údajně kvůli pozdnímu příjezdu na start etapy dvacetiminutovou penalizaci. Z výborného 11. místa tak z toho byl v cíli propad až na místo sedmnácté. Smůlu měl i další člen sedlčanského týmu Big Shock Racing, motocyklista Lukáš Kvapil. Ten měl v úterní druhé etapě pád, při němž si zranil rameno. V nemocnici musel podstoupit operaci a v příštích dnech odletí domů.

Ve třetí etapě Rally Dakar 2017 zvítězil Rus Nikolajev (Kamaz), druhý dojel český závodník Kolomý (Tatra), třetí Argentinec Villagra (Iveco). Totožné je i průběžné pořadí po třech odjetých etapách. Sedlčanské posádce kamionu Liaz ve složení Martin Macík ml., František Tomášek a Michal Mrkva patří po zbytečné penalizaci zaviněné hledání závady na kontrolce šestnáctá příčka, když na Nikolajeva ztrácí 37:17 minut. Pokud by Macík nedostal od komisařů penalizaci, byl by v průběžném pořadí na jedenáctém místě.