Vloupání do vozidel dost výrazně ubylo

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

PŘÍBRAMSKO – Za prvních osm měsíců letošního roku došlo na Územním odboru Příbram k poklesu kriminality o 164 případů, tj. o 10,5 procenta méně než za stejné období roku 2015. Na Příbramsku bylo od ledna do konce srpna spácháno celkem 1394 trestných činů. Policistům ze všech Obvodních oddělení spadajících pod Územní odbor Příbram se podařilo objasnit 608 případů, což je téměř 44 procent a objasněnost se podařilo letos zvýšit o 7 procent.

„Velmi pozitivním jevem je to, že ubylo vloupání do vozidel, což byla nejčastější majetková trestná činnost. V letošním roce bylo vykradeno 97 aut a jde o pokles o 18,5 % oproti loňsku. Přes 60 % vykradených automobilů bylo přímo v Příbrami. V roce 2007 jsme na Příbramsku od ledna do konce srpna evidovali dokonce 823 vloupání do vozů, během deseti let došlo ke snížení o 88 procent,“ uvedla ve zprávě tisková mluvčí Monika Schindlová.

I přes razantní pokles je to neustále číslo, se kterým se policie nechce smířit a na tomto úseku probíhají různá opatření ze strany Policie ČR i městských strážníků. „Není ale možné ze strany policistů ochránit všechna vozidla před vykradením, každý majitel by se však měl sám snažit lépe zabezpečit svůj majetek, řidiči alespoň tím, že nebudou nechávat v zaparkovaném autě na viditelném místě kabelky, tašky, mobilní telefony apod. I zdánlivě bezcenná věc ale může nalákat zloděje k tomu, aby rozbili okénko a vzali si ji. Zanechané věci ve voze na ně působí jako magnet,“ dodala mluvčí.