Liaz „Franta“ veze z Baja Spain 4. místo

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Sedlčanský dakarský tým KM Racing absolvoval s vylepšeným kamionem Liaz přezdívaným „Franta“ o víkendu další ročník španělské rallye Baja Spain. V kategorii kamionů startovala osmička posádek vozů, z toho tři české. Na závodníky čekalo během tří dnů téměř 600 ostrých kilometrů v prachu a horku. V celkovém pořadí v kategorii kamionů posádka liazu Martin Macík jr. a František Tomášek obsadila i přes půldruhahodinovou penalizaci čtvrté místo. Celkovým vítězem se stal Čech Martin Kolomý.

Úvodní, téměř desetikilometrový prolog se jel v pátek 22. července a Martin Macík v něm obsadil druhou příčku. „Prolog máme za sebou, bohužel trochu menší problémy s řazením, ale i přes to super 2. místo o 0,9s, to není moc, ne. Teď už na kutě abych byl ready na zítřejší dvě etapy,“ napsal Macík na Facebooku. V první sobotní speciálce o délce 162 kilometrů Macíkův Liaz odstoupil, za což právě dostal výše uvedenou penalizaci. „Během etapy jsme objevili nedostatek na sání motoru a nemělo cenu o něj přijít při prašnosti, makáme na tom, aby nás pustili do dnešní druhé etapy,“ psal Macík.

Ten samý den následovala další, 185 kilometrů dlouhá druhá speciálka, ve která už liazka šlapala jako hodinky a díky tomu byla z toho opět druhá příčka. „Dětská nemoc nepřišla a z posledního místa jsme si dojeli pro 2. místo. Konečně jsme se pořádně svezli, bylo to super, zítra snad už bez té hromady prachu,“ opět okomentoval etapu Martin Macík. Nedělní třetí etapa byla totožná jako předchozí, Macíkův Liaz „Franta“ v ní byl čtvrtý. „Celkové 4. místo s 1,5 hod penalizací není úplně zlý. Hlavní ale je, že jsme Frantu otestovali na 100% a v další závodech budeme zase o trochu dál,“ psal ze Španělska krátce po skončení Baja Spain 2016 Martin Macík jr. na FB.