‚Divočinu‘ na skútrech vymezí opatření

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

KLUČENICE – Státní plavební správa (SPS) zareagovala na tragédii, která se stala na Orlické přehradě před dvěma týdny, při níž vodní skútr zapříčinil smrt mladé dívky, opatřením obecné povahy. Podle tohoto opatření budou smět od úterý 26. července vodní skútry na nádrži Orlík provádět akrobatické jízdy jen na jediném místě. Koridor pro sportovní účely se nachází mezi 153,3 – 153,7 říčním kilometrem v katastru obce Klučenice poblíž Podskalí. Pás vodní plochy určený pro sportovní jízdu, při níž dochází ke skokům nad vodní hladinou nebo k provádění jiných akrobatických činností, má podle opatření SPS vymezenou šířku 70 a délku 400 metrů.

„Vymezená vodní plocha pro provozování vodních skútrů bude vyznačena na hladině žlutými bójemi s černým nápisem ‚SPORT‘. Bóje budou umístěny od sebe ve vzdálenosti 100 m souběžně s pravým břehem. Na začátku a na konci takto vymezené vodní plochy budou osazeny břehové signální znaky ‚Plavba vodních skútrů povolena‘ se směrovou šipkou ve směru vymezené vodní plochy,“ uvádí opatření obecné povahy Státní plavební správy. Zároveň toto opatření SPS dodává, že v tomto úseku mohou maximálně jezdit tři skútry, a to v době od 8 do 12 a od 14 do 19 hodin mimo nedělí.

K výše uváděné tragedii došlo v neděli 10. července odpoledne přibližně na 157. říčním kilometru poblíž zámku Orlík. Na vodní hladině v blízkosti plovoucího výletního parníku se střetl vodní skútr značky Yamaha s hliníkovou lodí se závěsným motorem. Na skútru jeli dva mladí muži, na loďce osmnáctiletí dívka a jednatřicetiletý muž. Mladá dívka byla těžce zraněna a přes veškerou snahu záchranářů po leteckém transportu do nemocnice svým zraněním podlehla. Muž z lodě utrpěl zranění, se kterými byl převezen k ošetření do nemocnice, osádka skútru byla ošetřena na místě.