Za první letošní otravou stál hřib satan

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

STŘEDNÍ ČECHY – Pravá houbařská sezona ještě letos nezačala, přesto středočeští záchranáři zaznamenali letošní první výjezd k lidem otrávených houbami. Stalo se tak ve středu 15. června krátce po půlnoci, když operační středisko tísňové linky 155 přijalo informaci o ženě, která jevila známky otravy. Žena zvracela už od úterního odpoledne, měla urputné střevní potíže a nakonec se přidala i dušnost. Mírnější projevy otravy jevil i manžel ženy. Jak oba přiznali, při sběru hub ochutnali hřib satan, který je i v malém množství jedovatý.

„Na místo okamžitě vyjela posádka záchranářů z Českého Brodu a dispečink konzultoval případ s odborníky Toxikologického informačního střediska. Záchranáři oba manžele ošetřili a ženu transportovali na JIP nymburské nemocnice. Mužův stav nebyl vážný, a tak byl posádkou poučen a ponechán na místě. Letos se jedná o první otravu houbami. Vzhledem k tomu, že tento rok začala houbařská sezóna o dost dřív, jistě nebude tento případ ojedinělý,“ uvedla Petra Effenbergerová, mluvčí ZZS Středočeského kraje.

Zároveň ke zprávě přiložila  malé „info“, neboť otrava houbami může mít celou řadu příznaků. Ty především závisí na množství a druhu hub, které jsme požili, a na celkovém zdravotním stavu otráveného. Po pozření se může otrava projevovat zvracením, křečemi, dušností a třesem. Začne klesat krevní tlak a hrozí selhání základních životních funkcí. V případě podezření, že jste snědli nesprávné houby, je nutné vyvolat zvracení, pokusit se zintenzivnit vyprazdňování střev podáním projímadel a užít větší dávku živočišného uhlí.

„Hodně pijte vodu nebo čaj kvůli proplachování ledvin a vyplavování toxických látek z organismu. Zároveň tím předejdete dehydrataci při častém zvracení a průjmu, které mohou otravu provázet. Rozhodně se vyhněte konzumaci mléka a alkoholu, které mají dle mýtu při otravě pomoci, protože byste jimi zbytečně zatížili už tak „zkoušený“ zažívací trakt. Zavolejte tísňovou linku 155, nebo se snažte co nejrychleji se dopravit do nemocnice. Zajistěte vzorky hub nebo požitého jídla. Pokud ho již nemáte, stačí vzorek zvracení nebo i stolice, z nichž se pak dá zjistit zdroj otravy a druh toxinu,“ doplnila mluvčí středočeské záchranky.