Sedlčansku se kroupy naštěstí vyhnuly

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Pondělní odpolední a večerní bouřky žádné velké škody na Sedlčansku nenapáchaly. Pokud se týká úhrnu srážek, tak se za 24 hodin pohybovaly kolem deseti milimetrů. To se však netýkalo oblasti Sedlecko-Prčicka, kde například hydrometeorologická stanice ČHMÚ v Nadějkově naměřila mezi 18. hodinou a půlnocí skoro sedmnáct milimetrů. Nejhorší situace ve Středočeském kraji byla v pondělí na Hořovicku, kde celkem spadlo 90 litrů vody na metr čtvereční. Nejednalo se však jen o déšť, ale i o velké kroupy, kterých místy napadlo až půl metru.

Na Příbramsku byla nejhorší situace v okolí silnice I/4, kde kroupy padaly v Milíně a Dubenci. Silnici na několika místech zaplavily také nánosy bahna z polí. Středočeští hasiči tak v souvislosti s bouřkami zaznamenali víc jak stovku výjezdů, většinou šlo o popadané větve a stromy, čerpání vody ze zaplavených sklepů a odklízení bahna a kamení z komunikací. Výjimkou bylo právě Sedlčansko, kde jednotka profesionálních hasičů nezaznamenala, kromě jednoho zásahu u  havárie motorkáře v Kosově Hoře, žádný další výjezd.

Krupobití v Hořovicích - foto: HZS Středočeského kraje
Krupobití v Hořovicích – foto: HZS Středočeského kraje

Z tiskové zprávy HZS Středočeského kraje vyplývá, že podle varování meteorologů nastala nejhorší situace po šestnácté hodině. Do té doby řešilo operační středisko v celém kraji 42 událostí. Zpočátku se počet výjezdů zvýšil na Příbramsku, kde hasiči především odstraňovali popadané stromy a ulámané větvě nebo uvolňovali ucpané kanalizace. V okrese Příbram zaznamenali za celé pondělí 14 zásahů. Počet výjezdů středočeských hasičů se oproti průměru loňského roku (38) vzrostl čtyřnásobně. Podle typu událostí jich ze 153 spadá 108 do kategorie technické pomoci.

Krupobití v Hořovicích - foto: HZS Středočeského kraje
Krupobití v Hořovicích – foto: HZS Středočeského kraje

„Přívalové deště i krupobití měly lokální charakter a nejvíce škod způsobily na Hořovicku. Přímo ve městě nebo v jeho spádových obcích bylo nahlášeno přes dvacet žádostí o pomoc. Hasiči z hořovické stanice například zasahovali ve dvou panelových domech, ve kterých kroupy ucpaly dešťové odtoky ze střech a voda protékala oběma domy i skrz průchody pro elektroinstalaci. Na některých místech Hořovicka napadla několikacenti­metrová vrstva krup, které pak voda odnášela do níže položených částí, až se vytvořila téměř půlmetrová neprůstupná bariera. V ulicích to pak vypadalo jako při sněhové kalamitě, včetně nasazení techniky,“ uvedl Ladislav Holomčík, tiskový mluvčí HZS Středočeského kraje.