Středočeská záchranka má svůj vrtulník

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

STŘEDNÍ ČECHY – Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje má od dubna vrtulník, respektive jeho polovinu. Po mnoha jednáních byla koncem března podepsána primátorkou hlavního města Prahy Adrianou Krnáčovou a hejtmanem Středočeského kraje Milošem Peterou smlouva o spolupráci středočeské a pražské záchranky, ve které je zakotvena dohoda o sdílení vrtulníku letecké záchranné služby a spoluúčasti na jeho provozování. Díky této dohodě je v kompetenci středočeské záchranky přímou linkou aktivovat vrtulník a pomocí GPS má operační středisko přehled, kde se vrtulník zrovna nachází.

„Středočeská záchranka v případě potřeby doposud nejčastěji využívala služeb pražské letecké záchranné služby a její vrtulník tak vzlétal zhruba z 80 procent k zásahům ve Středočeském kraji. Protože Středočeši vzhledem k časovému přínosu leteckou záchranku potřebují častěji než obyvatelé Prahy, dohodli jsme se s vedení hlavního města na změnách fungování a režimu provozu vrtulníku,“ řekl hejtman Petera. Vrtulník pražské záchranky provozuje policie na základě smlouvy s Ministerstvem zdravotnictví a pražská záchranná služba zajišťovala na své náklady zdravotnický personál letecké záchranky včetně zdravotnického materiálu.

„Doposud naši operátoři v případě potřeby museli volat na pražský dispečink, oni se spojili s vrtulníkem, rozhodovalo se, zda může, nebo nemůže vzlétnout, a pak nám volali zpět. Nyní tak odpadne mnohdy několikaminutová časová prodleva, ke které docházelo při komunikaci mezi operačními středisky a leteckou záchrannou službou. Tím se zlepší poskytování neodkladné přednemocniční péče v kraji. Ne v samotné kvalitě zásahu, protože ta je na špičkové úrovni, ale ušetříme tak cenné minuty, které v našem oboru mnohdy rozhodují o životě,“ vysvětlil ředitel středočeské záchranky Martin Houdek.

Autor/zdroj: Středočeský kraj