Pátou etapu dokončil Macík na 18. místě

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Rally Dakar 2016 zavedla ve čtvrtek 7. ledna závodníky a jejich doprovod na území Bolivie do města Uyuni. Ještě před tím však museli závodníci absolvovat 642 kilometrů dlouhou pátou etapu včetně přejezdu nejvyššího bodu rally v nadmořské výšce 4600 metrů. Ten byl právě součástí 327 kilometrů dlouhé speciálky, ve které dostala zabrat jak technika, tak také soutěžní posádky. V případě kamionu Liaz sedlčanského týmu KM Racing konkrétně trojice Martin Macík ml., František Tomášek a Michal Mrkva.

Liazka startovala do speciálky jako dvanáctá, až do začátku prvního náročného stoupání se držela na 11. místě. Pak však přišly technické problémy a kamion Liaz se propadl na 25. příčku. Na šestém kontrolním bodě před dalším stoupáním na nejvyšší bod rally byl Macík klasifikován jako 21., s víc jak půlhodinovou ztrátou na první osmičku. Na náhorní plošině byl závod pro posádku liazky stíhací jízdou, což ji vyneslo v cíli solidní 18. místo. „Super začátek, i když v prachu, pak 23 minut oprava a propad v pořadí, předjíždění několika kamionů. To všechno v dešti, sněhu, kroupách i vedru,“ komentoval průběh etapy na facebooku Martin Macík.

Náročnou etapu, do které vůbec nenastoupil pro poruchu ložiska Aleš Loprais, vyhrál letos poporvé kamion Kamaz pilotovaný Nikolaevem. Druhý skončil Martin Kolomý s tatrou, třetí byl opět Argentinec Villagra. Náročná pátá etapa zamíchala i průběžným pořadím, do čela kategorie kamionů se dostal Argentinec Villagra, druhé a třetí místo patří Nizozemcům Versluisovi a Staceyemu. Martin Macík ztrácí na průběžně vedoucího jezdce víc jak hodinu a je na 12. místě. Z dalších českých kamionistů patří šestá příčka Kolomému, polepšil si i Valtr, v průběžném pořadí je na 18. místě.

Zdroj: Dakar.com, KM Racing team