ZZS obdržela předčasný vánoční dárek

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

STŘEDNÍ ČECHY – Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje (ZZS) si nadělila minulý týden předčasný vánoční dárek v podobě zrekonstruovaných prostor a modernizace vybavení Zdravotnického operačního střediska, tedy dispečinku tísňové linky 155. Byly dokončeny v rámci Krajského standardizovaného projektu Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. Nové prostory uvedl slavnostně do provozu středočeský hejtman Miloš Petera společně s radní pro oblast zdravotnictví Jiřinou Fialovou a ředitelem Zdravotnické záchranné služby SčK Martinem Houdkem. Náklady na modernizaci operačního střediska dosáhly částky zhruba 37 milionů korun.

„Byl bych rád, aby nové prostory záchranářům dobře sloužily. Málokdo si uvědomuje, že záchranka nejsou jen houkající sanitky v ulicích. Jejich ,srdcem‘ je právě dispečink, kde se rozhoduje o tom, kam a koho pojedou zdravotníci zachraňovat. Operátoři přijímají a předávají doslova životně důležité informace, které záchranáře co nejlépe připraví na zásah,“ uvedl při otevření středočeský hejtman. Přechod na nové moderní technologie umožní zefektivnit řízení práce středočeské záchranky v terénu, a to nejen zjednodušením komunikace mezi operátory a zasahujícími posádkami, ale i v komunikaci s nemocnicemi a ostatními složkami IZS.

„Všechno, co se týká našeho oboru, prochází vývojem jako každá oblast lidské činnosti. Platí to i o technologiích, které je nutné pravidelně modernizovat. Nejde o žádné zbytečné módní výstřelky – proměny dispečinku ve výsledku urychlí a zkvalitní poskytování neodkladné přednemocniční péče obyvatelům Středočeského kraje,“ řekl ředitel Martin Houdek. Díky moderním panelům bude například snazší navigace sanitních vozů v terénu. „Až osmdesát pět procent z nákladů bude hrazeno v rámci dotace z Integrovaného operačního programu. Těší mě, že úspěšně čerpáme dotace i na takovéto projekty,“ dodal hejtman Petera.

Autor/zdroj: Středočeský kraj