V kině proběhnou křtiny nové publikace

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Městské muzeum Sedlčany přichystalo společně s autorem Jaroslavem Nádvorníkem slavnostní křest knihy „Tenkrát v Sedlčanech“. Křest této publikace, vydané sedlčanským muzeem, proběhne v prostorách kina v pátek 4. prosince od 18 hodin. Během večera čeká na návštěvníky křtu nejen samotný akt, ale také promítání unikátních historických fotografií na velké plátno s doprovodným komentářem a samozřejmě i autogramiáda. Samotná publikace přibližuje čtenářům život v maloměstských Sedlčanech v obdobích Rakousko – Uherské monarchie, za První republiky s přesahem do let válečných i do doby po roce 1948.

„Základem knihy jsou hlavně prvorepublikové staré pohlednice ze sbírky sedlčanského sběratele pana Milana Růžičky vydávané většinou místními nakladateli. Na nich se představují Sedlčany „ve starých zlatých časech“ svými ulicemi a náměstími, které tehdejší fotografy zaujaly. Součástí knihy bude devět beletrizovaných vzpomínek otce autora, sedlčanského rodáka a pamětníka pana Jaroslava Nádvorníka, jehož vyprávění o starých časech stálo na počátku zájmu autora publikace o místní historii,“ nastiňuje obsah knížky David Hroch, ředitel Městského muzea.

Publikace „Tenkrát v Sedlčanech“ je určena širší veřejnosti a neklade si za cíl být přesným faktografickým pramenem – vzpomínky na tutéž událost mohou být nahlíženy z různých úhlů. Ale chce se stát jednou z publikací, ze které si každý může udělat obrázek o životě našich předků a která potěší chvilkami napětí i humoru…. Knížku, jenž může být vhodným vánočním dárkem, lze zakoupit jednak přímo na pátečním křtu, poté od soboty 5. prosince v sedlčanském muzeu, v Regionálním informačním středisku v budově radnice i v sedlčanské knihovně.