Na řadu přichází další, už devátý rekord

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Městská knihovna společně s klubem Velká kobra a regionálním deníkem připravuje v rámci kampaně Den pro dětskou knihu vytvoření dalšího, v pořadí už devátého, rekordu. Jako téma pro tento rekord si pořadatelé akce vybrali disciplínu „Nejvíce lidí s vánoční pohlednicí na jednom místě“. Kromě zmíněného vytvoření rekordu čeká na zájemce i pestrý doprovodný program. Akce je naplánována na sobotu 28. listopadu se začátkem v patnáct hodin.

Součástí akce je křest knihy Agentury Dobrý den, vyhlášení soutěže o nejstarší vánoční pohlednici a o vánoční pohlednici doručenou z nejvzdálenějšího místa, křest knihy Liby Žambochové Léto s kotětem. Závěrem také slavnostní rozsvícení vánočního stromu a adventní průvod, jenž zajišťují sedlčanští ochotníci. O dobrou náladu se tradičně postará kapela Repete. Akci bude předcházet dopolední loutkové představení Divadélka Našlose v budově knihovny. Výtěžek ze vstupného bude během odpoledního programu věnován na podporu Dětského hospice v Malejovicích.

S vytvářením rekordů začala sedlčanská knihovna v roce 2007, kdy se na náměstí sešlo celkem 620 lidí s Ladovou knížkou o kocouru Mikešovi. O rok později se rekord přesunul na led sedlčanského zimního stadionu, tady se sešlo 54 Mikulášů na bruslích. Všechny další rekody pak padaly už jen na sedlčanském náměstí, kde v roce 2009 napočítali pořadatelé 432 lidí se zapáleným vánočním františkem. V roce 2010 pak přišlo na rynk 475 lidí s betlémem, v dalším roce 477 lidí s jakoukoliv vánoční ozdobou. Zatím nejvíc lidí dorazilo v roce 2012, kdy s rybou přišlo celkem 686 lidí. Rok 2013 znamenal vytvoření rekordu v počtu lidí s andělem (504), loni k rekordu přispělo 488 lidí s vánočně ozdobeným perníkem.