Zloděj si prodejnu otevřel obrubníkem

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Škodu ve výši 50 tisíc korun způsobil zatím nezjištěný vandal, který poškodil v noci z pondělí 24. na úterý 25. srpna vchodové dveře do prodejny mobilního operátora v Sedlčanech. Betonovým obrubníkem rozbil skleněnou výplň dveří. Škodu 30 tisíc korun způsobil během stejné noci neznámý pachatel, který z oploceného pozemku v obci Vysoký Chlumec odcizil pěch značky Vacker. Daleko větší zlodějnu zaznamenali policisté v srpnu v jedné firmě na Příbramsku.

Tady si třiačtyřicetiletý a o deset let mladší muž spolu vymysleli, jak si vylepšit svou finanční situaci. Oba muži, kteří v této firmě pracovali, začali v červnu letošního roku krást konstrukční ocel. Plechy rozřezali a složili do připravených beden. Prvně odcizili kolem půl tuny materiálu. Jeden známý jim ho pak převezl do sběrny šrotu. V srpnu to pak rozjeli ve velkém. Během deseti dnů kradli hned třikrát, odvezli za tu dobu téměř 17 tun hutního materiálu v hodnotě přesahující čtvrt milionu korun. K jeho odvážení přibrali do party ale jiného komplice, devětatřicetiletého muže.

„Rozřezané plechy připravené na paletách přepravili pomocí vysokozdvižného vozíku do přistaveného nákladního auta. Po výrobní hale se přitom pohybovali potmě, úmyslně zhasli osvětlení. Finanční prostředky získané z prodeje si následně rozdělili na tři shodné díly. Při poslední akci však spadla klec, dne 22. srpna je zadržela policie přímo při činu. Všichni muži byli obviněni z přečinu krádeže a nyní jim hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi,“ uvedla k případu rozkrádání policejní mluvčí Monika Schindlová.