Hejtman Petera odvolal období sucha

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

STŘEDNÍ ČECHY  – Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD) odvolal ve čtvrtek 20. srpna na území středních Čech období déletrvajícího sucha. Období déletrvajícího sucha, jehož cílem bylo ochránit kraj před nebezpečím požárů, vyhlásil hejtman na území Středočeského kraje dne 22. července 2015. I přes přijatá opatření došlo na území kraje k několika lesním požárům. Lesy hořely na Rakovnicku, Berounsku a Mělnicku.

„Na základě podnětu od Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje a s přihlédnutím k předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu jsem zrušil období déletrvajícího sucha na celém území našeho kraje. Upozorňuji, že i po odvolání vyhlášeného období sucha zůstávají, v přiměřené míře, v platnosti preventivní protipožární opatření,“ informoval středočeský hejtman. Mezi ně například platí zákaz rozdělávat otevřený oheň v lese a do vzdálenosti 50 metrů od okraje lesa.

V případě ohnišť v rekreačních zařízeních musí být určena osoba odpovědná za dozor a nesmí být provozována za silného větru. Stejně tak musí být přijata taková opatření, aby všichni uživatelé rekreačních zařízení měli možnost se s nimi seznámit. Organizačně technická opatření musí zohledňovat místní úpravu požární ochrany – požární řád obce a další nařízení. „Zrušení období sucha mimo jiné znamená, že je možné opět pořádat oblíbené mimořádné jízdy parních lokomotiv,“ doplnil hejtman Miloš Petera.

Autor/zdroj: Středočeský kraj