Orlík je i nadále nevhodný ke koupání

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Současné slunečné a někdy až příliš teplé dny sice vybízejí ke koupání, zároveň však tropické teploty na některých lokalitách negativně ovlivňují kvalitu koupacích vod. Začátkem 32. kalendářního týdne provedli hygienici kontrolní měření kvality koupacích vod na lokalitách středočeské části přehradní nádrže Orlík. Již od začátku června se zde vyskytuje vysoké množství převážně toxických sinic a voda je téměř všude ke koupání nevhodná.

Oproti minulému týdnu se situace v přehradní nádrži Orlík nezměnila. Na lokalitě Lavičky nadále trvá zvýšený výskyt sinic – středočeští hygienici tu kvalitu vody v pondělí 3. srpna hodnotili stupněm 3. Naopak na koupacím místě Popelíky, Trhovky a Podskalí je vysoký obsah sinic a kvalita vody tu byla hodnocena stupněm 4 – tedy jako voda nevhodná ke koupání. Na Slapské přehradní nádrži proběhne pravidelná kontrola kvality koupací vody již příští týden, konkrétně 10. srpna.

Kvalitu koupací vody v místech, které nekontrolují hygienici, lze ověřit jednoduchým laickým testem. Stačí ji nabrat do prázdná láhev od balené vody a nechat ji asi čtvrt hodiny stát na slunci. Pokud se u hladiny vytvoří kroužek, tvořený zelenými organismy ve tvaru sekaného jehličí, nebo zelené krupičky a voda přitom zůstane čirá, jedná se s největší pravděpodobností o zdraví nebezpečné sinice. Pokud zůstane voda zakalená rovnoměrně, nebo se začne u dna láhve tvořit větší zákal, půjde pravděpodobně jen o netoxické řasy.