Záchranáři radí: „Zabezpečte si bazény“

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Nadcházející teplé dny a letní prázdniny pro řadu lidí znamenají pohodové okamžiky nejen u vody. S nástupem letních prázdnin začíná hlavně dětem čas koupání, her a dobrodružství. Bohužel, každoročně se řada z nich promění v tragickou noční můru jejich rodičů. Při cykloturistice by měla být standardem ochrana hlavy cyklistickou přilbou. Přestože je její význam jednoznačně potvrzen, záchranáři se stále setkávají s těžkými úrazy hlavy a zejména mozku, právě u cyklistů, kteří si přilbu nenasadili. Samostatnou kapitolou jsou pro záchranáře pak domácí bazény.

Ty  se totiž každoročně stanou smrtelnou pastí pro celou řadu dětí, které v nestřeženém okamžiku spadnou do vody. Vždy se při tom jedná jen o pár vteřin, po které je dospělí ponechají bez dozoru. „V loňském roce zasahovali středočeští záchranáři u jedenácti tonoucích dětí, z nichž stav pěti byl natolik vážný, že byly v bezvědomí, nedýchaly a posádky záchranářů musely zahájit resuscitaci. V jednom případě nebyla resuscitace i přes veškerou snahu záchranářů úspěšná a dítě zemřelo,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová.

Nejjednodušším způsobem, jak tomu předejít, je zabránit dětem v přístupu k hladině. Způsobů, jak toho docílit je celá řada – od pevných plůtků, přes  zakrytí nebo zastřešení, až po volbu nadzemní varianty bazénu, kam děti prostě nedosáhnou. K dostání jsou rovněž různé elektronické alarmy, které spustí signál v okamžiku, kdy do bazénu někdo spadne. Seriózní prodejci bazénové techniky dokážou jistě poradit i s touto problematikou. „Pozor však na různé měkké zakrývací fólie nebo plachty. V případě, že na ně spadne malé dítě, mohou vytvořit nebezpečný průhyb plný vody, ze kterého se jen velmi obtížně dá vyprostit,“ dodala Effenbergerová.