Hladina vody může klesnout o 4,5 metru

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Koncem minulého týdne uspořádal státní podnik Povodí Vltavy semináře pro starosty obcí a měst v povodí Vltavy o výsledcích studie „Prověření strategického řízení Vltavské kaskády“. Studie ukazuje, do jaké míry je Vltavská kaskáda technicky schopná zvýšit ochranu území pod kaskádou před povodněmi a jaké dopady by toto zvýšení mělo na její ostatní funkce. Čtvrteční seminář byl určen pro starosty měst a obcí ležících pod Vltavskou kaskádou, kteří si od ní slibují zvýšení ochrany před povodněmi. Páteční seminář pak pro starosty obcí a měst nad Vltavskou kaskádou, pro které naopak posílení ochranné funkce Vltavské kaskády (tedy trvalé snížení hladiny v Orlické a případně také Slapské přehradě) představuje ekonomickou hrozbu především v podobě útlumu turistického ruchu.

„Z diskuze vyplynulo, že starostové obcí pod Vltavskou kaskádou budou pravděpodobně požadovat realizaci varianty, která by zaručila zvýšení retenčního objemu nádrží Vltavské kaskády o 100 až 130 milionů metrů krychlových, což odpovídá variantám 3. až 4. ze studie ČVUT. Pokud by k tomu došlo, klesla by hladina Orlické přehrady zhruba o 4,5 metru. Starostové pod Vltavskou kaskádou zároveň navrhují, aby byl zvýšen neškodný průtok na Vltavě v Praze, jako další opatření, které může významně zvýšit ochranu obcí pod kaskádou před povodněmi,“ uvádí se v tisková zprávě Povodí Vltavy. Semináře se účastnil i starosta Kamýku na Vltavou Petr Halada. Podle něj by snížení hladiny vody na Orlíku obci nevadilo, naopak snížení hladiny v Slapské přehradní nádrži by se obce výrazně dotklo.

Na závěr seminářů autor studie ČVUT, docent Pavel Fošumpaur, zdůraznil, že Vltavská kaskáda není za žádných okolností schopná ochránit obce a města na dolním toku Vltavy před povodněmi. Hlavním důvodem je, že do Vltavy se pod Vltavskou kaskádou vlévají dvě neregulované řeky, Sázava a Berounka, které jsou samy o sobě schopné způsobit velkou povodeň, na jejíž průběh může mít Vltavská kaskáda jen minimální vliv. Proto studie ČVUT pro případ, že by měla být realizována některá z variant zvýšení retenčního prostoru v Orlické přehradě s významným negativním dopadem na ostatní funkce Vltavské kaskády a obce nad Vltavskou kaskádou, doporučuje, aby byla zároveň zvažována a z pohledu nákladů a výnosů posouzena varianta výstavby přehrady na zatím neregulované Berounce.

Autor/zdroj: tisková zpráva Povodí Vltavy