Sedlčanský jarmark otevře brzy brány

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Už tuto neděli, tedy 1. března přivítá elektronické tržiště výrobce sedlčanských sýrů své první návštěvníky. Těm představí produkty tradičních českých řemesel: od vyšívaných kuchyňských rukavic, přes ručně dělané keramické konvičky na mléko, až po domácí marmelády. Řemeslní sýraři na tomto místě propojí svoji tradici výroby sýrů na Sedlčansku s mistrovstvím ostatních zdejších řemeslníků. A jak se na tržiště dostat? Cesta vede přes tři unikátní kódy z krabiček od Sedlčanských sýrů.

„Kvalitní místní suroviny, úcta k tradičním postupům, poctivý přístup k řemeslu – to vše stojí u zrodu sedlčanských sýrů i dalších regionálních výrobků z našeho kraje, které vám přinášíme v rámci Sedlčanského jarmarku,“ uvádí Kamil Arnošt z marketingu Sedlčanských sýrů, a dodává: „Každý účastník soutěže, který nám zašle tři kódy z krabiček Sedlčanských Hermelínů, získá možnost vstoupit na náš internetový jarmark a ihned se dozví, zda získává některou z osmi cen: například ručně vyrobený keramický hrnek na mléko, kuchyňskou rukavici, nebo delikatesy, které se výborně hodí právě k našim sýrům – sedlčanské pivo Krčín, domácí marmelády a mnoho dalších.“

Jak soutěžit? Stačí v době od 1. března až do konce dubna zakoupit tři libovolné sýry značky Sedlčanský a poslat unikátní kód z čísla šarže přes web nebo SMS ve tvaru „SYRY mezera Kód1 mezera Kód2 mezera Kód3“ na číslo 900 06 03 (cena SMS 3 Kč vč. DPH, službu poskytuje Erika, a.s., www.platmobilem.cz) a ihned se dozvíte, zda jste vyhráli. V případě výhry si můžete vybrat jeden z osmi různých ručně vyrobených produktů od sedlčanských řemeslníků. Ve hře je celkem 2000 dárků. Kdo že přichystal pro soutěžící dárky, které může účastník soutěže vyhrát?

Barevné kuchyňské chňapky pro Sedlčanský jarmark vyrobili klienti sedlčanské chráněné dílny a stacionáře MELA, přičemž každý výrobek je jedinečný originál. Čokoládové pralinky vyrábí  vlastnoručně ve své sedlčanské dílně Lucie Glaister, která je skutečnou znalkyní čokolády. Na Sedlčanský jarmark nachystala smetanovou pralinku s tymiánem, nugátovou pralinku s čokoládovými hoblinkami nebo pralinku z marcipánu. Čatný a marmelády uvařila pro milovníky bohatých chutí paní Kovářka, která podle svých slov zavařování a experimentování s různými chutěmi ovoce a zeleniny vypěstovanými v rodném kraji miluje už odmalička. Tentokrát přichází s originální kombinací meruněk, feferonek a rajčat.

Kdo by v regionu neznal voňavý perník z Počepic, kde ho ručně vyrábí rodina Hejhalových a jejich zaměstnanci. Na jednom kusu nápaditě zdobeného perníku se při výrobě podílí více než patnáct párů rukou. Pro Sedlčanský jarmark vzniklo skutečně originální „kinder“ vajíčko s překvapením, které nebude nikde jinde k mání. Dalším výrobkem, které mohou soutěžící vyhrát je poctivě vypálené keramické třítko z Vysokého Chlumce. Keramická dílna pana Stanislava Nováka připravila pro jarmark praktického pomocníka: kuchyňské keramické třítko nejen na česnek, ale i na zázvor anebo nakládanou okurku.

Mezi dárky bude patřit i konvička na mléko, která bude k mání pouze na Sedlčanském jarmarku. Konvičky jsou ručně vyráběny v Ateliéru Radost, kde místní keramičtí mistři pokračují v regionální tradici, kterou také předávají ve svých kurzech keramiky. Kde se pivo vaří, tam se dobře daří! To dobře věděli už naši předci, a proto na svoje místní pivo nedali nikdy dopustit. V Sedlčanech na starobylou tradici navazuje pivovar Krčín, který na Sedlčanském jarmarku nabízí k ochutnání Jarmareční světlý ležák středně prokvašený, vyrobený ze třech druhů sladu. Zdejší pivo není pasterováno a při výrobě se nepoužívají žádné náhražky ani jiná aditiva. Pro dokonalou chuť totiž stačí slad, žatecký chmel a vysoce kvalitní pivovarské kvasnice

Podrobnější informace (kompletní pravidla) a registrace unikátních kódů naleznete na www.sedlcansky.cz.

Autor/zdroj: TZ Neopublic Porter Novelli