Na 21. listopad připadá Větrníkový den

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Rok se sešel s rokem a páteční Větrníkový den na podporu nemocných cystickou fibrózou je opět tady. Tato akce se každoročně uskutečňuje dne 21. listopadu, kdy se také Česká republika připojuje k Evropskému dni pro cystickou fibrózu. Ten probíhá v podobě benefičních a informačních akcí v řadě evropských zemí. Dnešní Větrníkový den slaných dětí připomíná ty, kteří touto vážnou nemocí trpí. Jde o genetickou a zároveň nevyléčitelnou chorobu, která postihuje hlavně dýchací a trávicí systém.

Větrníkový den proto, že pro nemocné cystickou fibrózou je nepřekonatelnou překážkou roztočit foukáním obyčejný dětský větrník. „Mezi českou veřejností není povědomí o cystické fibróze příliš rozšířené. Větrníkový den pro slané děti má za cíl toto povědomí zvýšit a upozornit jak na nemoc samotnou, tak symbolicky podpořit všechny, kdo jí trpí,“ uvádí ředitelka Klubu nemocných cystickou fibrózou (KNCF) Lenka Eislerová. Zapojit se do akce může, podobně jako letos učinili žáci sedlčanské 1. Základní školy, prakticky každý.

Stačí podomácku vyrobené větrníky vystavit kdekoliv na pozemku, ozdobit s nimi strom na dvoře, vytvořit z nich sochu, zkrátka nápadům se meze nekladou. Stejně lze s nimi osázet veřejné prostranství, či další místa. Právě s tímto nápadem přicházejí sedlčanští školáci, kteří větrníky zapíchají do květináčů na náměstí T.G. Masaryka. Důležité je vše pečlivě zdokumentovat a obrázky poslat do Klubu nemocných cystickou fibrózou. Podpořit slané děti lze i dárcovskou SMS ve tvaru DMS SLANEDETI na telefonní číslo 87 777.

Autor/zdroj: KNCF