32. výročí 17. listopadu 1989. Všechno bylo už mnohokrát řečeno, co ještě dodat?

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

Co se dá dělat… Je 17. listopadu a nenapsat svůj názor na události před dvaatřiceti roky nelze. Určitě jsme si to všichni, kteří jsme tenkrát nestáli z rukama za zády a nečekali jak to dopadne, představovali jinak. Škoda, přeškoda, že jsme tenkrát nebyli jako oni (myšleno komunisti). V tom byl podle mě asi největší problém, na tom jsme se tehdy pořádně nedokázali shodnout ani tady, v malém sedlčanském Občanském fóru, natož pak v celé republice.

Menší část z nás chtěla s bolševiky zatočit stejně, jako oni smýkali 40 let s námi, druhá (větší) část byla proti… Václav Havel, symbol listopadu ’89, a jeho heslo „nejsme jako oni“, k němuž se záhy přidal i Petr Pithart, když slyšel „trávu růst“, udělalo své. Už tehdy jsme mnozí tušili, že se nám to vrátí. A také vrátilo… A tak slavíme 32. výročí protikomunistického převratu s eufemistickým názvem „Sametová revoluce“ a mnozí ani pořádně neví proč.

Na jedné straně převládají pozitivní emoce, pocit svobody, demokracie, plurality, přátelství naší generace z roku 1989, které ve valné většině nám vydrželo až dodnes. Na druhé straně byla naší chybou nepřipravenost, nevzdělanost, nedůslednost, neschopnost vidět dál, než do termínu prvních svobodných voleb. Z toho postupně vykvasil dnešní úpadek morálky, ztráta lidských hodnot, hamižnost, úplatnost, nezájem mladších generací cokoliv na tom změnit.

Zákony tu dnes nepíše ÚV KSČ, ale píšou je oligarchové – ekonomické skupiny, které ovládající politiky, ovládají velká média, ovládají myšlení nejednoho z nás. Sebekriticky si však musíme přiznat, že jsme si je mnozí svobodně zvolili sami. Každopádně samotná změna tehdy v listopadu 1989 smysl měla, jen to chtělo méně naší naivity. Jenže po bitvě je každý (včetně mě) generál…

Ilustrační foto: pixabay.com