Volební komise hlasy spočítaly cobydup

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Skončené druhé kolo senátních voleb se ani tentokrát nemohlo chlubit vysokou voličskou účastí. Asi největší radost z tohoto faktu měli členové volebních komisí v jednotlivých okrscích. První výsledky ze Sedlčanska se tak začaly objevovat na stránkách Českého statistického úřadu už velmi brzy po uzavření volebních místností. Nejrychlejší počtáře měla tentokrát obec Příčovy. Členové tamní volební komise zvládli sečíst a výsledky odeslat během patnácti minut.  Volit tu přišlo 71 občanů z 241 registrovaných. Za dalších pět minut byly známy výsledky také z obcí Prosenická Lhota a Osečany. V případě Prosenické Lhoty přišlo hlasovat jen 48 voličů (12,09 %), v Osečanech každý čtvrtý (51 voličů).

Celkově během první půlhodiny bylo sečteno v celém volebním obvodu Příbram více jak 25 procent všech okrsků. S jasným náskokem při patnáctiprocentní účasti v nich vyhrával Jiří Burian. Ve 14:40 byly známy už i konečné výsledky ze Sedlčan. Volební účast tu dosáhla solidních 28,69 procenta, hlasovat přišlo 1753 voličů. V Sedlčanech se stal jasným vítězem Jiří Burian s 77,43 % hlasů. Oproti komunálním volbách bylo poměrně brzy jasno i dalším městě – Krásné Hoře nad Vltavou. Tady přišlo volit 110 lidí (12,64 %), s dvoutřetinovým náskokem tu vyhrál Burian. Také v Mníšku pod Brdy dostal při účasti 11,00 % více hlasů kandidát ODS Jiří Burian. Ve tři hodiny odpoledne bylo sečteno téměř 80 procent všech volebních okrsků, Vladimír Danda ztrácel na Buriana v tomto čase přibližně 1200 hlasů.

Hned na to se také objevily výsledky z blízkých Votic, zde volební účast dosáhla pouhých 10,62 procenta. Volit tu přišlo jen 392 lidí, i ve Voticích se solidním náskokem zvítězil Sedlčaňák Jiří Burian. Po pěti minutách bylo jasno i v Sedlce-Prčici. Volební účast v tomto dvojměstí dosáhla 14,47 procenta, Burian tu získal 66,66 %, Danda 33,33 % odevzdaných hlasů. Také Dobříš s volební účastí 15,50 % preferovala Jiřího Buriana. S netrpělivostí se tak už jen čekalo na výsledky z Příbrami. Na obrazovce se objevily patnáct minut po patnácté hodině a vše bylo při příbramské volební účasti 15,83 % jasné. Přestože v Příbrami Vladimír Danda s 2377 hlasy (54,93 %) vyhrál a Jiří Burian obdržel od Příbramáků 1950 hlasů (45,06 %), celkové vítězství Jiřího Buriana už to nedokázalo zvrátit. V té době totiž zbývalo spočítat výsledky jen v několika menších volebních okrscích.