Strany sázejí na osvědčené kádry (V.)

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Sdružení nezávislých kandidátů Sedlčan (SNKS) je svým způsobem zvláštní uskupení. Na rozdíl od politických stran, které víceméně hájí zájmy své strany, nezávislí kandidáti všeobecně vstupují do komunální politiky s úmyslem alespoň částečně ovlivňovat správu obce či města ve prospěch svých oborových či jiných zájmů. Všeobecně typickou vlastností „nezávislých“ v České republice  je jejich politická nestálost. Při pohledu do volební kandidátky SNKS tomu není jinak. Část kandidátů má co do činění s nejužším vedením nějaké místní soukromé firmy, jiní se objevují i mezi  bývalými či současnými funkcionáři a aktivisty místních sportovních jednot. Některá jména současných kandidátů bylo možné číst v minulých volebních obdobích i na kandidátkách politických stran. V případě jednoho  kandidáta SNSK i na kandidátce Národní fronty v roce 1986…

Ze současné jednadvacítky kandidátů SNKS je určitě kandidujícím veteránem Josef Matoušek. V roce 1998 bylo jeho jméno zapsána na kandidátce ČSSD, poslední čtyř volební období mezi nezávislými. Počtvrté se uchází o přízeň voličů další čtyři kandidáti: Jiří Barták, Radovan Faktor, Martin Havel a Zdeněk Janoušek. V posledních komunálních volbách v roce 2010 získalo SNKS 19,93% odevzdaných hlasů a čtyři zastupitele. Libor Novotný (951 hlasů), Pavel Pína (894 hlasů), Martin Havel (844) a Jiří Barták (741).

Čtyři zastupitelská křesla za zisk 18,54% hlasů v roce 2006 získali Martin Havel (858 hlasů), Irena Bilinová (764), Libor Novotný (746) a Jiří Barták (667). Stejně tak úspěšný byl pro současné kandidáty SNKS i volební rok 2002. Zastupitelské mandáty získali Eva Moulíková (za ČSSD) a tři kandidáti SNK-ED: Martin Havel, Josef Matoušek a Jaroslav Peterka. Po volbách v roce 1998 se mezi zastupitele zařadili kandidáti za ČSSD Josef Matoušek a Antonín Pešek.