Osada Prosenice slaví 650. narozeniny

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

PROSENICKÁ LHOTA – Počtem obyvatel i rozlohou nevelká obec v severovýchodní části regionu Sedlčanska oslaví tuto sobotu 30. srpna 650 let své původní osady Prosenice. Z té postupně vznikla současná obec Prosenická Lhota. Podle známého regionálního historika Čeňka Habarta osadu založil neznámo kdy Prosen. Členové jeho rodu, kteří se tu usadili, se jmenovali Prosenici a tak se i ves zprvu jmenovala. Podle Wikipedie pochází první písemná zmínka o obci Prosenická Lhota z roku 1561. Ještě před tímto datem byla osada Prosenice trvale připojena k osečanskému panství.

Každopádně současné vedení i obyvatelé obce usoudili, že právě tento rok 2014 je příznivý pro oslavu 650 let od vzniku osady Prosenice. Celodenní oslavy zahájí v deset hodin dopoledne Mše svatá v kapli v Prosenické Lhotě spojená s vysvěcením obecního znaku a praporu. Odpoledne pak dojde i na slavnostní otevření nové mateřské školy. Poté už se v odpoledním zábavném programu postupně představí  Václav Upír Krejčí, dechovka Rožmitálská venkovanka, bavič Franta Sysel a Šermířský divadelní soubor Kvartet.

Podvečerní program zahájí tradiční soutěž v pojídání sekané, jedlíkům poté zahraje k tanci oblíbený Čejka band, představí se i taneční skupina Serpenz Crew a regionální hudební skupina Matyas. Se soumrakem dojde v Prosenické Lhotě i na slavnostní ohňostroj a sobotní večer zakončí taneční zábava se skupinou Matyas. Ještě před tím, v pátek 29. srpna se bude od osmi hodin večer v sále místního pohostinství promítat dokument o obci a okolních osadách.