1. farmářský trh se těšil velkému zájmu

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

Desítky obyvatel města i jeho návštěvníků proudily sobotním chladným a mlhavým ránem na náměstí T.G. Masaryka, kde v osm hodin ráno začal historicky první farmářský trh. Čekaly tu na ně přibližně čtyři desítky stánků prodejců různých domácích výrobků, zemědělských produktů a poměrně také dost skutečných farmářů. Ti ze svých farem, statků, hospodářství a chovů nabízeli především brambory, česnek, jádra ořechů, maso, sádlo, uzenářské výrobky, kozí sýry, marmelády, čaje, med, medovinu i houby. V hojné míře byli na trhu zastoupeni pekaři, ať už blízkých Křepenic, sousedních Votic nebo až z dalekého Rakovníku. V menší míře pak prodejci sazenic, květin, ovocných stromků, výrobci šperků, háčkovaných a řezbářských výrobků či velikonočních kraslic a pomlázek. Na trhu nechyběl ani malý stánek velké sedlčanské společnosti, která zpracovává mléko od regionálních farmářů. Ten nabízel všude známého sedlčanského Pepu, tentokrát v selském balení a s vůní venkova.

„Původně se přihlásilo 38 prodejců, z toho dva do Sedlčan nedorazili. Nejrychleji byly vyprodány kozí výrobky z kňovické farmy U Lochů, ručně vyráběný a na kameni pečený kvasový chléb z křepenické pekárny Aleny Kramešové. Zaprášilo se také po všech druzích čerstvých sedlčanských těstovin od pana Jiráčka,“ řekla Štěpánka Barešová, tajemnice Sdružení obcí Sedlčanska, které se stalo pořadatelem prvního sedlčanského farmářského trhu. Trh se i přes chladnější počasí vyvedl, celkově na něj během dopoledne zavítalo několik stovek lidí. A to i přesto, že předvelikomoční trhy se v sobotu 19. dubna konaly jak v Příbrami, tak také v Benešově a obě města na rozdíl od Sedlčan farmářské trhy pořádají už více jak pět let.

O dobrou pohodu se na sedlčanském trhu postarali nejen prodejci na místě vyráběných lívanců a osvěžujících nápojů, ale také žáci a učitelé sedlčanské Základní umělecké školy. Ti v asi pěti samostatných blocích předvedli své hudební, pěvecké a taneční umění. Součásti farmářského trhu bylo také slavnostní vyhlášení nejlepších regionálních produktů a předání certifikátů Toulavy – kraje na půl cesty mezi Prahou a Šumavou. K zatím sedmi už dříve uděleným se po sedlčanském trhu přiřadila řada dalších, kupříkladu vysokochlumecká Židovna, počepický Hejhalův perník, Vrchotický kapr, či již zmiňované Jiráčkovy čerstvé těstoviny nebo kvasový chléb Aleny Kramešové z křepenické pekárny.