Záchranáři zasahovali u tonoucích děti

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

STŘEDNÍ ČECHY  – Středočeští záchranáři v neděli večer zasahovali na dvou místech kraje u malých chlapců, kteří se topili. V obou případech na místě udělali pro záchranu dětí maximum a provedli úspěšnou resuscitaci. Z důvodu zachování soukromí rodin záchranáři nechtějí zveřejnit bližší informace o místech zásahů. Pouze uvedli, že obě děti byly v nemocnicích předávány v kritickém stavu.

V prvním případě byli středočeští záchranáři voláni před devátou hodinou večer k batoleti, které se topilo ve vaně. „Stačilo nechat chlapečka pár minut bez dozoru, aby byl později nalezen s hlavičkou pod vodou. Po vytažení z vany nedýchal. Rodiče hned zavolali na místo záchranou službu. Během cesty sanitky k pacientovi dispečerka prováděla tzv. telefonicky asistovanou resuscitaci, tedy po telefonu vedla rodinu k oživování dítěte. Záchranáři po příjezdu v resuscitaci pokračovali a po dvanácti minutách se jim podařilo obnovit srdeční akci. Zasahující lékař chlapečka připojil na přístroj na podporu dýchaní a pod jeho dohledem byl malý pacient transportován do motolské nemocnice,“ uvedla mluvčí ZZS Tereza Vojtová.

Druhý smutný případ se stal o několik minut později, kdy záchranáři byli voláni k tonutí o půl roku staršího chlapce v zahradním bazénku. „Stejně jako v předchozím případě záchranáři udělali pro záchranu života dítěte maximum. Když přijeli na místo události, chlapec nedýchal a nejevil známky života. Záchranáři okamžitě začali provádět oživování, které nakonec bylo úspěšné. Lékař u malého pacienta zahájil léčbu a připojil jej na umělou plicní ventilaci. Chlapce poté záchranáři převezli do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze,“ doplnila k druhému případu mluvčí středočeských záchranářů.