Na sjezdovku míří policisté s Blaníkem

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLEC-PRČICE – Na neděli 7. února připravili táborští policisté společně se záchranáři, lyžařským areálem Sportrelax centrum Monínec a za mediální podpory Rádia Blaník čtvrtý ročník preventivně bezpečnostní akce s názvem „Bezpečně na sjezdovce“. V průběhu celého dne budou policisté, zdravotní záchranáři a hasiči dohlížet nejen na bezpečnost návštěvníků, ale také představí zajímavé a užitečné ukázky včetně měření rychlosti lyžařů. Stejně tak Rádio Blaník přiveze tradičně na Monínec řadu soutěží o hodnotné ceny pro velké i malé. Návštěvníci areálu se mohou také těšit na vystoupení hudební skupiny Maxim Turbolenc, či autogramiádu Martina Macíka mladšího.

„Policisté se vedle svých tradičních preventivních činností, jako jsou opatření proti krádeži či vykrádání vozidel, případně proti zlodějům, kteří by si od sjezdovky chtěli odnést cizí lyže či snowboard, zaměří zejména na osvětu a dodržování ‚Desatera FIS‘, tedy bezpečnostních pravidel na sjezdovce. Policisté dále na různých místech sjezdovky orientačně změří lyžařům a snowbordistům rychlost. Dle zkušeností z uplynulých ročníků někteří z nich dosahovali rychlosti téměř 70 km za hodinu a zdaleka ne všichni měli své lyže či snowboard v té chvíli bezpečně pod kontrolou,“ uvedl k připravované nedělní akci mluvčí táborské policie Miroslav Doubek.

Záchranáři pak společně s policisty asi hodinu před polednem připraví přímo na svahu ukázku činnosti při zranění lyžaře či snowboardisty, včetně zajištění místa úrazu, následného transportu zraněného a nastínění trestních důsledků pro viníka způsobené události. „Záchranáři z hasičského záchranného sboru návštěvníkům předvedou svou techniku a rovněž pak představí svůj speciální tým, který ukáže, jakým způsobem se za asistence zdravotníků a policistů provádí záchrana, respektive bezpečné vysvobození osob ze zastavené sedačkové lanovky,“ doplnil Miroslav Doubek.