Vrchotky po roce opět přivítají Katapult

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

VRCHOTOVY JANOVICE – V letním kině vystoupí zítra, v sobotu 27. července populární hudební formace Katapult. A nebude to koncert ledajaký, jedná se o turné  legendární kapely, které nese zároveň faktický podtitul. „50 x 50″. První padesátka znamená 50 jubilejních koncertů v rámci turné, druhá pak 50 let na jevišti Oldy Říhy. Jedná se o speciální, super reprezentační program trvající více než dvě a půl hodiny, kde zcela logicky také zazní písně z dob prehistorie Katapultu. Tedy z slavných „šedesátých“ let, kdy se Olda Říha učil hrát písničky na ty úžasné bluesové a pro rokenrol elementární akordy.

Koncert bude nejen průřezem Oldovy tvorby a sáhne i k jeho zásadním vzorům z muzikantských začátků, ale bude i oslavou. Oslavou oné zvláštní síly, která ani po půlstoletí nepustí muzikanta z jeviště a nedovolí pomyslet na muzikantský důchod. „Neumím tu sílu pojmenovat a vlastně ani nevím, kde se ve mně bere. Můžu se pouze domnívat, že rokenrol se stal absolutní součástí mého života, a tak si myslím, že můžu hrdě zvolat, že já jsem rokenrol!“ uvedl při zahájení turné „50 x 50“ Olda Říha, který z legendární kapely už zůstal sám.

Začátek své kariéry Olda Říha datuje do roku 1963, kdy jako žák základní školy nastoupil do kapely Meteor. V první polovině 70. let se stal členem kapely Mahagon, později mimo jiné působil ve Skupině F. R. Čecha se zpěváky Viktorem Sodomou a Jiřím Schelingerem. V roce 1975 založil s baskytaristou Jiřím „Dědkem“ Šindelářem a bubeníkem Anatoli „Tojlou“ Kohoutem kapelu Katapult. Kvůli vážné nemoci Šindeláře vyhlásil Katapult na leden 2009 poslední koncert skupiny. Po Šindelářově úmrtí zůstal z původní sestavy Katapultu Říha sám. Už v roce 2007 totiž nečekaně zemřel v 61 letech bubeník Kohout.

V roce 2010 Říha kapelu obnovil se spoluhráči o generaci mladšími. Skupina Katapult za více než třicetiletou kariéru neopustila jednoduchý rockový styl, který jí přinesl mnoho příznivců. Katapult má za sebou více než sedm tisíc koncertů, kapela získala sedm zlatých desek a jednu platinovou a dva Zlaté slavíky. Provázely ji ale také zákazy, nevraživost hudebních kritiků, kolísající kvalita a časté střídání bubeníků. Koncert ve Vrchotových Janovicích začíná v devět hodin večer, po koncertě pokračuje ve stodole zábava se skupinou Rock Wonder.